چگونه کارمند خوب را برای استخدام پیدا کنم؟
ژانویه 29, 2023فروشنده در نقش کوچ
فوریه 19, 2023
چگونه برای استخدام با کارجو مصاحبه کنیم؟
مصاحبه استخدامی جلسه ای است که ما می خواهیم درآن جلسه در خصوص میزان تطابق کارجو با کار پبشنهادی ما تحقیق کنیم . مشکل اصلی اکثر کارفرمایان این است که در مصاحبه استخدامی به صورت ناخوداگاه به دنبال شخصی با شخصیت مشابه خودشان می گردند. به عنوان مثال وقتی مدیر عامل شخصیتی درونگرا دارد، نیروهایی را استخدام می کند که مانند خودش درون گرا هستند ، ذهن ناخوداگاه او افراد برون گرا را انسانهای حیله گر یا فرصت طلب می داند . به همین علت این مدیر عامل حتی برای شغل هایی که مناسب افراد برون گرا هست شخصی درون گرا استخدام می کند. برای اینکه بتوانیم نیروهای کارآمد را استخدام کنیم لازم است . به جای در نظر گرفتن صلایق شخصی ، در این خصوص حرفه ای عمل کنیم.
محققان این حوزه، فرایند مصاحبه را به دو بخش اصلی تقسیم کرده اند .مصاحبه تخصصی و مصاحبه عمومی
مصاحبه تخصصی استخدام:
هدف از مصاحبه تخصصی ، بررسی میزان دانش و مهارت کارجو با شغل درخواستی می باشد. در واقع می خواهیم توانایی ها ی کارجو را برای شغل مورد نظر را ارزیابی کنیم . در صورتی که خود شما به عنوان مدیر عامل دانش تخصصی آن شغل را دارید ترجیها خودتان این کار را انجام دهید ، در غیر اینصورت از کارکنانی که در آن شغل تخصص دارند استفاده کنید. هرچند شخص دیگری قرار است این مصاحبه را انجام دهد اما حضور شما در آن جلسه بسیار حائز اهمیت است. چرا که به صورت طبیعی برای کارمندان، حفظ جایگاه خودشان مهمتر از رشد کسب کار شما خواهد یود. در بسیاری از موارد افراد توانمند ی که به عنوان کارجو توسط کارمندان شرکت مصاحبه می شوند ،اتفاقا به این دلیل که از شخص مصاحبه کننده توانمند تر است، در جلسه پذیرفته نمی شوند. به همین دلیل حضور شما در جلسه مصاحبه ضروری است حتی اگر شما در این حوزه تخصص دانش یا مهارتی نداشته باشید اما از لحن گفتار دو طرف (مصاحبه کننده و کارجو) می توانید میزان تخصص کارجو را تا حد بسیار زیادی بسنجید.
یکی از مهمترین مسایلی که در بخش مصاحبه تخصصی میتواند مد نظر باشد این است که کارجو چقدر به تخصص خود علاقه مند است . زیرا علاقه به زمینه کاری میتواند باعث رشد افراد در آن حوزه کاری باشد.هر چند دانش و مهارت تخصصی برای احراز شغل از اهمیت بالایی برخوردار است اما در بلند مدت میزان علاقه به کار موجب رشد سریعتر و تلاش بیشتر خواهد بود.
میزان علاقه به شغل را در هنگام مصاحبه شغلی چگونه می توان فهمید
از انرژی کارجو در زمان صحبت در خصوص تخصص خود.
همه انسانها به صورت ناخوداگاه زمانی که در مورد مسایل مورد علاقه خود صحبت می کنند سطح انرژی بالاتری دارند . تن صدا کمی تغییر می کند ، با اشتیاق بیشتری صحبت می کنند ، زبان بدن کمی متفاوت می شود. این تفاوت رفتار در بعضی از اشخاص به وضوح قابل مشاهده است و در مابقی افراد تغییرات کمی صورت می گیرد . اما اگر به این موضوع توجه داشته باشیم و دقت بیشتری کنیم به احتمال قوی متوجه این تغییر رفتار خواهیم شد.
از انتخاب های جایگزین شغلی
یکی از سوال هایی که معمولا در پرسشنامه مصاحبه خواسته می شود ، سایر مشاغل مورد علاقه است. طبیعتا هر چقدر سایر مشاغل مورد علاقه هم راستا تر با شغل پیشنهادی با شد .نشان می دهد که کارجو چقدر در زمینه شغلی تجربه دارد.
مصاحبه عمومی:
هدف از مصاحبه عمومی ، با توجه به فرهنگ سازمانی ، مشاغل مورد نیاز و .. می تواند متفاوت باشد . اما مهمترین عاملی که لازم است مد نظر قرار بگیرید این است که آیا شخصیت و استعداد کارجو با شغل تطابق دارد یا نه . اگر استعداد و شخصیت کارجو با کار تطابق داشته باشد ، طبیعتا انجام وظایف سازمانی برای کارمند آینده ما بسیار راحت تر خواهد بود. به همین دلیل، کار کردن با این شخص برای ما آسانتر می گردد . چرا که هرچقدر شغل با شاغل تطابق بیشتری داشته باشد. میزان خطا و از زیر کار در رفتن به میزان چشم گیری کاهش پیدا می کند.
انجام مصاحبه عمومی معمولا دو بخش تقسیم می شود.
تست شخصیت
قبل از توضیحی لازم است این نکته را یادآور شوم که هرچند این تست ها می تواند تاحد زیادی برای ما نتیجه بخش باشد ، اما به این دلیل که ذهن انسان پیچیدگی های خیلی زیادی دارد، این تست ها نمی توانند به طور کا مل و دقیق شخصیت انسانها را دسته بندی کنند ، زیرا هر انسانی مانند اثر انگشت منحصر به فرد است ، انسان را نمی توان دسته بندی کرد ، این تست ها فقط می توانند یک شما ی کلی را به نمایش بگذارند ، و می شود به عنوان یک ابزار کمکی از آن استفاده کرد.
تست MBTI:
این تست یکی از ابزارهای شناخت مدل شخصیتی افراد مورد استفاده قرار می گیرید ، این تست افراد را به 16 دسته تقسیم می کند. این دسته بندی بر اساس 4 معیار اصلی و 8 ویژگی مقابل هم مورد ارزیابی قرار می گیرند.
درونگرایی (I) - برونگرایی (E)
شهودی (N) - حسی (S (
احساسی (F) - منطقی (T)
قضاوتی (J) - ادراکی (p)
بررسی شخصیت
در صورتی که کمی با علوم روانشناسی آشنا باشید می توانید ، از TA (تحلیل رفتار متقابل ) برای انتخاب بهتر کارجو استفاده کنید
از نظر تحلیل رفتار متقابل افراد به سه دسته کلی والد، بالغ و کودک دسته بندی می شوند . لازم به ذکر است هر سه دسته شخصیت می توانند افرادی کارآمد باشند، به شرطی که در جای درست به کار گرفته شوند ،
والد:
این افراد به تقلید از پدر و مادر رفتارهایی مانند نصیحت کردن ، سرزنش کردن و حمایت کردن از خود بروز می دهند ، این افراد معمولا به دیگران نگاهی از بالا به پایین دارند و خود را در جایگاه بالاتری می بینند.
برخی از تفکرات والدانه
احترام به بزرگتر واجب است، مرد گریه نمی کند، نیازی نیست با غربیه ها صحبت کنم، دختر که بلند نمی خدند،
بالغ : این افراد در هر سنی شخصیت نوجوان دارند ، رفاقت می کنند، کل کل می کنند . ویژگی شخصیت این افراد رفاقت با دیگران است .
کودک:
این افراد معمولا به رفتار نسنجیده و کودکانه محکوم می شوند . در این افراد دارای نشانه هایی همچون شور زندگی و خلاقیت ، قهر وآشتی، ناز کردن و لجبازی می باشند.
مصاحبه عمومی را چگونه شروع کنیم :
به نظر من بهترین روش شورع مصاحبه احوال پرسی و خوش وبش کردن با کارجو است . تا استرس مصاحبه کمی فروکش کند و آماده مصاحبه گردد . بعد از آن می توان با پرسیدن سوالات هدفمند و بررسی جواب آنها و همچنین نتایج تست ها ی انجام شده .در خصوص مصاحبه عمومی نظری کلی داد.
چند نمونه از سوالات هدف مند در مصاحبه عمومی استخدام:
1-لطفا از خودت بگو ، به من بگو آقا/ خانم ... چه کسی است؟
اگر به پاسخ این سوال کمی دقت کنید می توانید ارزش ها ، باورها ، تیپ شخصیت و.... را از تعاریف کارجو درک کنید
2-سه مورد از نقاط قوت و نقاط ضعف خودت رو نام ببر؟
جواب این سوال می تواند به شناخت بهتر کمک کند ، مثلا نقاط قوتی که ذکر شد آیا به کسب وکار شما کمک می کند ؟ و اینکه تقاط ضعف او آیا برای سازمان شما اشکالی ایجاد می کند یا نه
3-چرا می خواهی اینجا کار کنی؟
پاسخ این سوال می تواند معیاری برای بررسی میزان آگاهی شخص از سازمان ما ، دلیل و میزان علاقه به شغل مد نظر و... به ما نشان دهد.
4-اگر فردا 2 میلیارد تومان برنده بشی ، با این پول چکار می کنی؟
با پرسیدن این سوال می توانید بسنجید که آیا با برطرف شدن چالش مالی این کارجو حاضر و ادامه همکاری با شما خواهد بود یا خیر
5-اگر ظرفیت این شغل تکمیل بشه حاضری در شغل دیگری کار کنی؟
جواب این سوال ، میزان علاقه ، استعداد و تجربه شخص را به ما نشان می دهد . افراد متخصص کمتر حاضر به تغییر زمینه شغلی خود می شوند.