گوش شنوا
دسامبر 18, 2022هدف گذاری صحیح
دسامبر 21, 2022
کوچینگ چیست؟
کوچینگ یعنی آزاد کردن توانمندی های بالقوه افراد،تفاوت اساسی بین کوچینگ با مشاوره، منتورینگ، مدرسی در این است که کوچ به جای آموزش دادن، (با ابزار فلسفه) به مراجعینش کمک می کند که خودشان یاد بگیرند. طبیعتا چنین آموختنی می تواند بسیار عمیق تر و تاثیر گذار تر باشد. پس از آن کوچ کمک می کند که آنچه را که عمیقا آموخته اند به کار ببندند، طبیعتا به کار بستن آموخته ها و به نتیجه رسیدن مراجع بسیار مهم است ، در واقع شراکتی بین کوچ و کوچی(مراجع) در میان است.
کوچینگ یک فرایند چند جلسه ای بین کوچ با یک یا چند مراجع می باشد. طی این جلسات، کوچ با استفاده از ابزارها ( تکنیک ها و روشهای ) کوچینگ، به مراجع یا مراجعین کمک می کند تا در فضایی امن و به دور از قضاوت که موجب رشد خلاقیت می شود بتوانند به راهکار های عالی و عملی برای رسیدن به خواسته هایشان برسند. سپس کوچ با مراجعین خود همراه می شود تا با بکار گیری آگاهی های حاصل شده در جلسات، بتوانند بهترین اقدامات ممکن را انجام دهد. کوچ مراجعین خود را تا رسیدن به خواسته ها یشان حمایت می کند. رابطه بین کوچ و مراجع در واقع یک شراکت است با هدف دستیابی به خواسته های مراجع ، طبیعتا در هر شراکت هر کس نقشی دارد ، در این شراکت نقش کوچ به طور خلاصه استفاده از ابزارهای کوچینگ در راستای رشد، آگاهی و اقدام گرایی مراجع می باشد.
چطور می توانم بین کوچینگ و مشاوره انتخاب درستی داشته باشم؟
اجازه بدید بایک مثال ساده این موضوع را توضیخ دهم. اگر بخواهیم عضلات قوی تر و زیبا تری داشته باشیم به یک مربی ورزشی مراجعه می کنیم حال اگر دست یا پایمان شکسته باشد، طبیعتا بعد از درمان (باز کردن گچ) عضلات ما تحلیل رفته و نیاز به تقویت عضله داریم، این نوع تقویت را نمی توانیم از مربی ورزشی طلب کنیم پس به فیزیوتراپ مراجعه می کنیم ، تفاوت اصلی کوچینگ با مشاور هم دقیقا همین جاست کوچ مانند آن مربی ورزشی به مراجعینش کمک می کند که بهتر از پیش باشد،در این شرایط مراجع در حالت عادی سالم و توانمند است اما توانمندی بیشتری را طلب می کند، اما کسی که پیش فیزیوتراپ می رود فردیست که توانایی خود را از دست داده، و نیاز به درمان دارد. حال اگر شما یا کسب و کارتان در مسیر مثبت هستید و می خواهید خیلی بهتر شوید کوچینگ صد در صد می تواند به شما کمک کند. یا اینکه ناتوان هستید و نیاز به درمان دارید اینجاست که مشاوره می تواند به شما کمک کند.
اگر می خواهید سریعا به راهکار برسید مشاور بگیرید یه شرطی که بتوانید آن راهکار ها را به کار بگیرید،می توانید نتایج بزرگی حاصل کنید ،اما داستان کوچینگ داستان رشد و تغییر است.کوچ مراجعش را برای توان مند شدن ،همراهی می کند
انمیشن کوتاهی که کمک می کند با فضای کوچینگ بیشتر آشنا شویم
تعریف کوچینگ از نظر فدراسیون بین المملی کوچینگ (ICF)
فدراسیون بینالمللی کوچینگ، ICF، است که در سال ۱۹۹۵ تأسیسشده و در حال حاضر با بیش از ۳۵۰۰۰ عضو فعال در بیش از ۱۴۰ کشور، بهعنوان بزرگترین و معروفترین نهاد خودگردان کوچینگ شناختهشده است. تعریف این سازمان از کوچینگ به شرح زیر است
شراکت کوچ با مراجع در یک فرایند خلاقانه ، که موجب تفکر بیشر می شود و باعث به حد اکثر رسیدن قابلیت های شخصی و حرفه ای مراجع می گردد.
در جلسه کوچینگ چه اتفاقی می افتد؟
کوچ با ارتباط خوبی که با مراجع اش بر قرار می کند ،عملا فضایی باز برای صحبت کردن و فکر کردن برای مراجع اش فراهم می کند .در این شرایط نبوغ و خلاقیت مراجع بیدار می شود .کوچ با ابزارهای کوچینگ به مراجع کمک می کند که عمیق تر فکر کند ، یا حتی جور دیگری بیندیشد و بتواند راه کار های جدید و زیبایی برای خود پیدا کند .سپس کوچ به او کمک می کند که بتواند آن راهکار را عملی کند و از نتایج آن بهرمند گردد . معمولا کوچ در طول هفته مراجعینش را پیگیری وحمایت می کند تا بتوانند آن نتایج را مستمر در زندگی خود کسب کنند.
انواع کوچینگ، تخصص های کوچینگ به چند دسته تقسیم میشوند؟
کوچینگ هم مثل هر رشتهی دیگری، به مرور زمان و گسترش قلمرو فعالیتهایش، به زیرمجموعههای تخصصیتر (اصطلاحاً Sub-specialties) تقسیم شده است و انواع گرایشهای کوچینگ به وجود آمدهاند. در ابتدا حرفهٔ کوچینگ فقط منحصر به حوزه زندگی (life coaching) میشد اما امروزه در بازار، تقاضا برای کوچهای متخصصی وجود دارد که خود را در حوزههایی ویژه عرضه کردهاند به همین علت، بعید است بتوان فهرستی دقیق و کامل از تخصص های کوچینگ تنظیم کرد که همه را راضی کند.اما میتوان گفت حداقل دو گرایش اصلی و تخصصی کوچینگ وجود دارد که بیشتر منابع و صاحبنظران به آنها اشاره میکنند و از آنها نام میبرند.
کوچینگ کسب و کار (Business Coaching):
به طور خلاصه هر نوع فعالیت کوچ در «حوزه کسب و کار» را میتوان بیزینس کوچینگ نامید. در واقع بیزنس کوچ شخصی است که ضمن تسلط به اصول کوچینگ دانش کسب وکار را نیز دارا می باشد.تا بتواند نگاه درست تر ی نسبت به چالشهای مراجعش داشته باشد،زبان مراجعش را درک کندو در نهایت بهتر بتواند با مراجع همراهی کند.
البته زیر مجموعه هایی برای کوچینگ کسب و کار می توان نام برد
کوچینگ مدیران اجرایی (Executive Coaching)
کوچینگ رهبری (Leadership Coaching)
کوچینگ زندگی یا لایف کوچینگ (Life Coaching)
لایف کوچینگ یعنی اینکه کوچ در یک فرایند سیستماتیک، کیفیت زندگی و عملگرایی را در مُراجع خود افزایش دهد. کمک می کند از زوایای جدیدی به زندگی خود نگاه کند،به موضوعاتی آگاه شود که تا کنون به آنها توجه نداشته است. در واقع هر موضوعی که خارج از حوزه کسب وکار باشد می تواند موضوع کوچینگ زندگی باشد.تجربه من در حوزه کوچینگ به من ثابت کرد که غالبا چالش های بیزینسی هم ریشه در زندگی اشخاص دارد، در اکثر موارد مراجعینی که به من با موضوع کسب کار مراجعه می کنند ، پس از گذشت چند جلسه ریشه اصلی چالش ها یشان را در ارزش ها و باور ها خود پیدا می کنند.
زیر مجموعه هایی برای کوچینگ زندگی می توان نام برد عبارتند از
کوچینگ سلامت (Health Coaching)
کوچینگ توسعه فردی(Personal development Coaching)
کوچینگ روابط(Relationship Coaching)
کلام آخر
جلسات کوچینگ تجربه شیرینی است که ضمن تحول در زندگی و کسب وکار حس خوب امنیت و شنیده شدن را به همراه دارد. افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس از نتایج انکار ناپذیر این جلسات کوچینگ است .خیلی وقتها هنگامی که مراجعین به راهکارهای خود را در جلسه پیدا می کنند. برایشان جالب است که این راهکار از ذهن خودشان تراوش کرده ، پس چرا تا به حال به ذهنشان نرسیده بود.این مواقع یاد این بیت از شعر حضرت حافظ می افتم
سالها دل طلب جام جم از ما می کرد آنچه خود داشت ز بیگانه تمنا می کرد