چطور با کارمندانمان رفتار کنیم
مارس 6, 2023مهارت نرم چیست؟
آوریل 3, 2023
چگونه از حاشیه امن خود خارج شویم؟
منظور از حاشیه امن، شرایط کاری یا زندگی است که ما در آن احساس راحتی داریم ، می دانیم که اگر این شرایط را ترک کنیم دهیم احتمال دارد به دستاورد های بزرگی برسیم اما نگرانی از چالش های احتمالی خروج از این حاشیه ، ما را در این فضا نگه می دارد. تفکر به چگونگی های برطرف کردن آن چالشها در ما اضطراب و استرس ایجاد می کند و حتی گاهی اطرافیان ما به این نگرانی دامن می زنند. مثلا زمانی که بخواهیم از شغل کارمندی خارج شویم، نزدیکان ما به شکل مستقیم یا غیر مستقیم ما را نصیحت می کنند که تو الان شرایط خوبی داری و حیف است که این کار را از دست بدهی ، تو با زحمت فراوان این شغل را بدست آورده ای، تحمل کن تا بعد از باز نشستگی، کاری برای خودت شروع کنی. بجز مواردی،که برای همه ما مشهود است ، مسئله عمیقتری نیز وجود دارد و آن غرایزی است که در طول هزاران سال در نسل بشر تکامل یافته است و آن تکامل چیزی نیست جز تکامل ذهن انسان در راستای بقا ، ذهن ما برای این طراحی شده که انرژی خود را ذخیره کنیم، کمتر فعالیت کنیم تا در صورتی که غذای کافی برای خوردن پیدا نشد ما تا تامین غذا بتوانیم زنده بمانیم. از خطر دوری کنیم تا زنده بمانیم و بتوانیم نسل خود را گسترش دهیم . این غرایز درگذشته برای نسل ما نعمت بزرگی به شمار می رفت چرا که اگر اینگونه نبود انسان های اولیه با اولین مشکل تامین غذا قطعا منقرض می شدند، اما با پیشرفت ذهن بشر، این غرایز به شدت درد سر ساز شده است ، و طبیعتا هزاران سال طول می کشد تا غرایز جدیدی ایجاد شود. پس غرایز، اطرا فیان ، چالش همگی دست به دست هم می دهد تا در حاشیه امن خود باقی بمانیم.
خروج از حاشیه امن برای ما چه فوایدی دارد؟
1-با خروج از حاشیه امن استعداد هایتان شکوفا می شود
از نگاه کوچنیگ همه انسان ها منحصر به فرد، خلاق و با استعداد هستند، حتی انسانهایی که به نظر بسیار ناتوان به نظر می رسند نیز توانایی های خاصی دارند که دیگران از انجام آن عاجز هستند، نمونه های فراوانی در دنیا وجود دارد که توضیح در خصوص آنها در حوصله این بحث نمی گنجد . یکی از بزرگترین چالشهای ما این است که به دلیل ترس از چالشها ی مسیر، از توانایی های خود به درستی استفاده نمی کنیم، پس اگر بر این ترسها فائق آییم، می توانیم موانعی که سالها برای خود ایجاد کرده ایم از بین ببریم اینگونه می توانیم استعداد های خود را شکوفا کنیم.
2-از زندگیتان لذت می برید:
یکی از نزدیکان من از رانندگی می ترسد. او همیشه برای سفر رفتن از هواپیما یا قطار استفاده می کند چرا که این دو وسیله حمل و نقل را امن می داند. به همین دلیل ناچار است فقط به مراکز استانها سفرکند، او بیش از 60 سال است که طبیعت بکر را تجربه نکرده ، آبشار ندیده ، هوای روستا را استشمام نکرده ، به ظاهر از شرایط موجود راضی است، چرا که جانش راحفظ کرده ، اما به نظر من او از بخشی مهمی از لذت زندگی بی بهره مانده است.
3-رضایت از خود را تجربه می کنید:
ماندن در حاشیه امن کم کم ملال آور می شود. هرچقدر از عمر ما که می گذرد حسرت کارهایی که می خواستیم انجام دهیم را بیاد می آوریم و حسرت می خوریم ، برزگی می گفت " ما معمولا از کارهایی که انجام می دهیم متاسف نمی شویم ،ما تقریبا همیشه از کارهای نکرده حسرت می خوریم. زمانی که از حاشیه امن خود خارج می شویم حسرت ها کم کم تبدیل به رضایت از خودمان خواهد شد.
چگونه میتوانیم از حاشیه امن خود خارج شویم:
قرار نیست برای خروج از ناحیه امن بیگدار به آب بزنیم. یا اینکه پل های پشت سر خود را خراب کنیم . فقط لازم است در خود تغییراتی ایجاد کنیم ، کوچکترین تغییرات ما در بلند مدت تنایج زندگی ما به کل را تغییر خواهد داد. مثلا بعضی از کارمندان تصور می کنند برای خروج از حاشیه امن لازم است همین امروز استعفا بدهند و کارخودشان را شروع کنند. صد البته که برای خروج از ناحیه امن لازم نیست این همه ریسک کنیم فقط کافیست تصمیم بگیریم شرایط را کمی بهتر کنیم، در ابتدا لازم است، اقداماتی را انجام دهیم که تا کنون حاضر به انجام آن نبودیم مثلا اگر کارمند هستیم خود اشتغالی کوچکی در کنار کار کارمندیمان ایجاد کنیم، بله درست است اینکار برای کسی که سالها سر ساعت مشخص به منزل باز می گشته می تواند کمی دشوار باشد. اما بعد از مدتی این کار کاملا عادی خواهد شد . در صورتی که راهنمایی نداشته باشیم ، ممکن است شکست ها کوچیکی را نیز تجربه کنیم . اما کم کم یاد می گیریم که از همین کارهای کوچک به اندازه حقوق کارمندی ، چه بسا بیشتر هم درامد ایجاد کنیم .سپس زمانی که درامد کار پاره وقتمان پایدار شد . می توانیم با امنیت خاطر از کار کارمندی خارج شده و کسب وکار خودمان را گسترش دهیم .
حاشیه امن دقیقا مشابه اعتیاد است، با وجود اینکه به یقین می دانیم که شرایط موجود می تواند رویای رسیدن به آرزوهایمان را به کل نابود کند، اما متاسفانه از این شرایط لذت هم می بریم ، می خواهیم از شر حاشیه امن مان خارج شویم اما بسیاری از ما احساس می کنیم که نمی توانیم، گاهی در بیرون از خودمان دنبال مقصر شرایط زندگیمان می گردیم و گاهی هم مشکلاتمان را به گردن شانس و تقدیر می اندازیم تا بتوانیم خود را قانع کنیم . اما اوضاع زمانی خطرناک می شود که به خود این باور را در ذهن خود می پروانیم که به هیچ وجه راهی برای بهبود اوضاع وجود ندارد.
چگونه یک مربی کوچینگ چگونه می تواند برای خروج از حاشیه امن به شما کمک کند؟
یکی از مهمترین وظیفه های یک کوچ ، شراکت با مراجع در مسیر رشد تعالی می باشد. کوچ با دانش و تجربه ای که دارد با مراجع همراه می شود تا او بتواند ، بسیار آسانتر و راحت تر از حاشیه امن خود خارج شود. اکثر افراد در زمان کودکی از تاریکی می ترسند و حتی برای بعضی دیگر این ترس ، حتی در بزرگسالی با آنها همراه خواهد بود. حالا تصور کنید مادر این کودک در تاریکی چراغ را روشن کند. حالا دیگر این کودک نمی ترسد. یک کوچ دقیقا همین کار را می کند . ما از شروع یک مسیر تازه می ترسیم چرا که مسیر برای ما تاریک و مبهم است ، کوچ مسیر را برای شما روشن می کند ، همچنین ، شانه به شانه با شما همراه می شود تا مسیر رشد خود را بدون دلهره بپیمایید، به دوراهی ها که می رسید در انتخاب مسیر بهتر به شما کمک می کند . تا در نهایت به خواسته قلبی خود برسید.